Kvalitātes zīme

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu Asociācijas kvalitātes zīmes piešķiršanas kritēriji

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu Asociācija (turpmāk tekstā – LDUSA) apkopojot dažādus informācijas avotus, zinātniskos pētījumus un jaunatklājumus, ir izveidojusi pārtikas produktu vērtēšanas kritērijus, kas ļaus patērētājam vieglāk saprast, kurus produktus izvēlēties labas veselības nodrošināšanai. Ņemot vērā zinātnes straujo attīstību, LDUSA kritēriji var tikt mainīti atbilstoši jaunākajiem sasniegumiem šajā jomā.

LDUSA kvalitātes zīmes kritērijos noteiktās prasības ražotājs pierāda, iesniedzot produkta ražošanas receptūru un laboratoriski apliecinātus rezultātus.

Produktiem, kas vērtējami kā funkcionālie produkti, var tikt pārskatīti noteiktie produktu grupas kritēriji, izvērtējot to labvēlīgo ietekmi uz cilvēka veselību. Šādiem produktiem LDUSA valde var piešķirt zīmīti un mājaslapā norādot konkrēto produkta īpašību, kādēļ tam ir pieļaujamas atlaides no vispārējiem kritērijiem.

Produktu grupa
Piens un piena produkti (piena dzērieni, jogurti, jogurta dzērieni, kefīrs u.c.)

Kritēriji

Uzturvērtība:
Piesātinātās taukskābes: ≤ 1,4 g/100 g
Trans-taukskābes: ≤ 0,1 g/ 100 g (dabīgi produktos esošās trans taukskābes netiek ņemtas vērā)
Pievienotais cukurs: ≤ 3 g/ 100 g
Pievienotās sāls daudzums: ≤0.25 g/100g

Pārtikas piedevas:
Nesatur pārtikas piedevas.

LDUSA kvalitātes zīmi sāk piešķirt piena produktu grupai, bet paralēli notiek kritēriju izstrāde arī citām produktu grupām.

LDUSA kvalitātes zīme piena produktu grupā piešķirta šādiem produktiem:

LAKTO bezpiedevu jogurts

Produkts atbilst visiem LDUSA izstrādātajiem piena produktu grupas.

Kārums dzeramais bifido jogurts bez piedevām