Sertifikācijas tēmas

SERTIFIKĀCIJAS EKSĀMENA

PROGRAMMĀ IEKĻAUTĀS TĒMAS

2020.-2025. gadam

 

Lūgums ņemt vērā, ka situāciju uzdevumos tēmas  var papildināties ar vēl kādām, iespējams sarakstā neminētām tēmām (tāpat tas iespējams arī eksāmena jautājumos), var tikt iekļautas arī tēmas no LDUSA sēdēs aktualizētajām tēmām.

  1. Uzturs slimību ārstēšanā un profilaksē:
    1. Gremošanas orgānu slimnieku uzturs ( Reflux-oesaphagits, Gastritis, Ulcus ventriculi et duodeni, Dumping syndromum, Enteritis acuta, Coeliakia, Colitis ulcerosa, Morbus Crohni, Laktozes nepanesības sindroms, Enterepathia exudativa,  Aklās cīpslas sindroms, Zarnu disbakterioze, Colon irritatum, Obstipatio, Pancreatitis acuta,chronica, Aknu un žultsceļu slimības, Nespecifiska uzturproduktu nepanesība, Kairinātu zarnu sindroms);
    2. Vielmaiņas slimības( Hiperlipoproteinēmija, Ateroskleroze, Diabetus melitus, Adipositas, Inanitio, Podagra, retas vielmaiņas slimības);
    3. Nieru slimības (Glomerulonephritus acuta, chronica, Nefrotiskais sindroms, Insufficientia renalis acuta, Hroniska nieru mazspēja, Grūtnieču nefropātija, Nierakmeņi, Hemodialīzes un peritoneālās dialīzes pacientu diēta);
    4. Sirds slimības: (Insufficientia cordis, Rheumatismus, Morbus ishaemicus cordis, Kardiālā kaheksija);
    5. Locītavu slimības(Osteoporoze, Artrozes);
    6. Vairogdziedzera slimības;
    7. Anēmija un uzturs (Dzelzs deficīta anēmija, Anemia perniciosa, Folskābes deficīta anēmija, Olbaltuma deficīta anēmija, Sportistu anēmija);
    8. Uzturs pie onkoloģiskajām slimībām;
    9. Policistisko olnīcu sindroms;
    10. Pārtikas alerģija
  2. Mākslīgā ēdināšana: Enterālā barošana, Parenterālā barošana.
  3. Veģetārs uzturs.
  4. Dažādu diētu raksturojums.
  5. Zāļu un uztura mijiedarbība. Uztura bagātinātāji un to loma.
  6. Kaitīgās vielas uzturproduktos. Pārtikas kvalitātes raksturojums.
  7. Sportistu uzturs, uztura specifika pie dažādām slodzēm.
  8. Grūtnieču uzturs un uzturs pēcdzemdību periodā.
  9. Ēšanas traucējumi.
  10. Sabiedrības veselības situācijas raksturojums Latvijā. Sabiedrības veselības un uztura pētījumi. Aptaukošanās izplatība bērniem un pieaugušajiem.
  11. Bērnu uzturs:
    1. Zīdaiņu uzturs, uzturs dažādās vecuma grupās, zīdīšanas priekšrocības, piebarošana( kad, kādi produkti). Produktu nepanesības, alerģijas (risinājumi);
    2. Uzturs pirmskolas vecuma bērniem, uztura specifika, ēdināša, ēdienkartes izveidošana;
    3. Uzturs skolā dažādās vecuma grupās, specifika, ēdināšanas nodrošināšana pie dažādām saslimšanām;
    4. LR regulējošie akti un to prasības attiecībā uz ēdināšanu un ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu bērniem;
    5. Bērns sportists, ēdinašanas specifika, uzturs pie dāžādām fiziskām slodzēm ( treniņu un sacensību periods), ieteikumi ēdienkartes izveidošanā.
    6. Ēšanas traucējumi

 

  1. Pirmā palīdzība dzīvībai vai veselībai kritiskā stāvoklī.