Veselības ministrija, pamatojoties uz veselīga uztura pamatprincipiem, kā arī normatīvo regulējumu par uztura normām izglītības iestādēm2 iesaka pārtikas produktu piegādei 1.-4.klašu izglītojamo pusdienu nodrošināšanai nedēļā paredzēt šādus pārtikas produktus, vismaz:

  • 900 g augļus un dārzeņus, piemēram, ābolus, bumbierus, kāpostus, burkānus, bietes, Ķīnas kāpostus, tomātus;
  • 600 g piena un piena produktu, piemēram, govs pienu, kefīru, biezpienu, sieru;
  • 300 g graudaugu, piemēram, maizi, griķus, makaronus, rīsus, auzu pārslas;
  • 300 g kartupeļus;
  • 500 g olbaltumvielas saturošus pārtikas produktus, piemēram, liesu gaļu vai zivis, sautētas gaļas konservus, zivju konservus savā sulā, olas, konservētas vai pagatavotas pupiņas vakuumā;
  • 90 g taukvielu, piemēram, augu eļļas vai saldkrējuma sviestu

 

Ņemot  vērā Ministru kabineta noteikumos Nr.172 noteiktās kvalitātes prasības, izvēlēties produktus bez garšas pastiprinātājiem, saldinātājiem, konservantiem vai krāsvielām. Pienu un piena produktus ieteicams izvēlēties bez cukura vai sāls piedevas. Ja nav iespējams nodrošināt svaigu gaļu vai zivis, tad gaļas vai zivs konservus būtu ieteicams izvēlēties ar pēc iespējas mazāku pievienotā sāls daudzumu – līdz 1,25 g uz 100 g gaļas produkta vai līdz 1,5 g sāls uz 100 g uz zivju produkta.

Aicinām pašvaldības apzināt bērnus, kuriem ārsta noteiktas diagnozes dēļ (piemēram, cukura diabēts, pārtikas alerģija, celiakija) ir nepieciešams pielāgots uzturs, un pēc iespējas nodrošināt attiecīgo produktu alternatīvas.