Divertikuls– neliels maisveida padziļinājums zarnas sieniņā, kad zarnas gļotādas un zemgļotādas slānis izspiežas cauri zarnas muskuļu slāņa vājākajām vietām. Lielākajai daļai cilvēku tas nerada diskomfortu.

Divertikulīts – iekaisuši vai inficēti divertikuli. Visbiežākie simptomi ir sāpes, paaugstināta ķermeņa temperatūra, caureja, aizcietējums, gļotas fēcēs vai asiņošanu no taisnās zarnas.

Uztura ieteikumi pacientiem ar divertikulozi

Ir ieteicams šķiedrvielām bagāts uzturs (20-30g dienā), kas palīdz veidot lielāku fekāliju apjomu, virzīt to cauri zarnu traktam un izvadīt.

Visaugstākais šķiedrvielu daudzums ir vārītos pākšaugos (pupiņas, turku zirņi)- aptuveni 3-9 grami uz 120g. Ikdienās produktos, kā, piemēram, vārītos graudos (auzas, griķi, grūbas, kvinoja), dārzeņos (paprika, puķkāposti), sakņaugos (sēnēs) ir 1-3g uz 120g (apmēram 1/3 no šķīvja). Zaļumi (ķīnas kāposts, zaļie salāti) satur 0,5-1g šķiedrvielu uz 50g (1/2 no šķīvja).

Kā uzkodas var izvēlēties, piemēram, ogas, kas satur ļoti daudz šķiedrvielu. Uz 150g (1 glāze) ir apmēram 3-8g šķiedrvielas. Savukārt nesezonā var izvēlēties riekstus (mandeles, lazdu rieksti) un žāvētus augļus (rozīnes, aprikozes). Rieksti satur 2-3g šķiedrvielu, bet žāvēti augļi 1-3g uz 20g. Augļi (kivi, ābols, apelsīns), satur 1-3g šķiedrvielu uz 120g (viens gabals).

Uztura ieteikumi pacientiem ar divertikulītu

 Divertikula iekaisuma gadījumā ir ieteicama īslaicīga šķidrā diēta ar ļoti zemu šķiedrvielu daudzumu. Tā veicinās zarnu atlabšanas procesu. Tiklīdz ir uzlabojusies pašsajūta un mazinājušies nepatīkamie simptomi, šķidro diētu var pakāpeniski papildināt ar produktiem, kuri satur nelielu šķiedrvielu daudzumu.

Jāatceras, ka šķidrā diēta nav pilnvērtīga un to nedrīkst ievērot ilgstoši.

Produkti, kas jālieto ievērojot šķidro diētu (pirms diētas ievērošanas, lūdzu, konsultējieties ar ārstu vai uztura speciālistu):

  • buljons bez biezumiem,
  • augļu sulas bez biezumiem,
  • ūdens,
  • tume,
  • tēja,
  • kafija bez piena, krējuma,
  • sūkājamās konfektes bez augļu mīkstuma tajās.

Divertikulītam mazinoties šķidro diētu var papildināt ar:

  • Termiski apstrādāti augļi bez mizas un sēklām (piemēram, krāsnī cepti āboli vai augļu ķīselis)
  • konservēti vai vārīti dārzeņi bez mizas
  • olas, liesas zivis, mājputnu gaļa, tofu,
  • graudaugi ar mazu šķiedrvielu daudzumu, kā, piemēram, baltie rīsi, nūdeles, baltmaize,
  • piens, jogurts, siers,
  • sviests, eļļas un salātu mērces bez sēklām
  • pankūkas, vafeles, kas gatavotas no rafinētiem baltajiem miltiem

 

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pacientiem ar divertikulozi un divertikulītu”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/2914/download. 2021
  2. “Patient Education Diverticular Disease”. gastroconsa.com. https://www.gastroconsa.com/patient-education/diverticular-disease/. 2021