Gatroezofageālais reflukss ir kuņģa satura nonākšana/ atgrūšana barības vadā un/vai mutē. Tas var notikt, ja barības vada apakšējais slēdzējmuskulis netiek aizvērts, izraisot kuņģa sālsskābes un fermentu nokļūšanu atpakaļ barības vadā. Tas izraisa gastroezofageālā refluksa slimību- barības vada bojājumus kuņģa sālsskābes viļņa dēļ.

Ēdienreižu ietiekumi pacientiem ar gastroezofageālā refleksa slimību:

  • Ēst 5-6 ēdienreizes dienā, bet ar mazām porcijām (Lielas porcijas palielina spiedienu kuņģī, pasliktinot simptomus). Var ievērot principu- 3 pamata maltītes un 2 uzkodas.
  • Izmantojiet ēdienos vairāk lieso olbaltumvielu, kā, piemēram, liesu gaļu, zivis, vājpiena biezpiens, pākšaugi un citi.
  • Liela nozīme ir ēdiena ieturēšanas manierei. Atvēliet maltītes ieturēšanai pietiekamu laiku. Sakošļājiet katru kumosiņu.
  • Vakariņās ieteicams uzņemt mazāku pārtikas daudzumu un neēst 2-3 stundas pirms miega.
  • Ievērojiet, kuri produkti pasliktina šīs slimības simptomus, jo katram tas ir individuāli. Uztura dienasgrāmata var būt labs veids kā analizēt savas sajūtas pēc konkrētu pārtikas produktu uzņemšanas. Visbiežāk simptomus var izraisīt: trekni un asi ēdieni, dažādi dzērieni (piemēram, kafija vai alkohols), citrusa augļi, tomāti un to produkti un citi.

Ieteikumi attiecībā uz konkrētām pārtikas produktu grupām:

Graudaugi: ieteicams lietot pilngraudu rupjmaizi (bez garozas), pilngraudu putras, makaroni, rīsi. Nepatīkamus simptomus var izraisīt konditorejas izdstrādājumi, kā, piemēram, bulciņas, cepumi, picas uc.

Kartupeļi var izraisīt simptomus, ja gatavoti, izmantojot lielu daudzumu eļļas, piemēram, fritējot vai cepot.

Dārzeņi ir ieteicami, bet, līdzīgi kā ar kartupeļiem, ja būs pagatavoti izmantojot daudz papildu taukvielas, tie var izraisīt nepatīkamus simptomus pēc maltītes. Nepatīkamas sajūtas var izsaukt arī tomāti, to izstrādājumi, ķiploki, sīpoli, dārzeņu sulas u.c.

Augļus un ogas ir nepieciešams lietot uzturā, taču jāizvairās no citrusaugļiem. Tie ir vieni no biežākajiem simptomu veicinātājiem.

Iekļaujiet ēdienkartē vairāk lieso olbaltumvielu, kā, piemēram, liesu gaļu, zivis, vājpiena biezpiens, pākšaugi un citi. Cepti, kūpināti, trekni šīs pārtikas grupas ēdieni var veicināt gastroezofageālā refleksa simptomus.

Ieteicams izvēlēties arī liesākus piena produktus, kā, piemēram, pienu ar 1,5% tauku saturu, vājpiena biezpienu, vājpiena jogurtu un citus. Piena produkti ar augstu tauku saturu var izraisīt nepatīkamas sajūtas.

No saldumiem ir jāizvairās. Uzņemt cukuru mazos daudzumos var no produktiem kā, piemēram, ievārījums, marmelāde, medus, zefīri, u.c.

 

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pacientiem ar gastroezofageālā refluksa (atviļņa) slimību”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/3799/download. 2021