Aknām ir liela nozīme mūsu organismam. Tās funkcijas ir- olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu vielmaiņa un atindēšana no organismam kaitīgām vielām.

Biežākie aknu slimību cēloņi ir: infekcijas (piemēram, A hepatīts, B hepatīts, C hepatīts), aknu un žultsvadu audzēji, pārmērīga alkohola lietošana, medikamenti, kas kaitē aknu darbībai (piemēram, svara samazināšanas medikamenti, uztura bagātinātāji).

Aknu ciroze ir process, kad aknu audi pārvēršas par saistaudiem, kas traucē orgāna darbībai.

Pacientiem ar aknu slimībām ir jāievēro sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs. Papildus tam, ieteicams uzturā lietot skābpiena produktus, kā, piemēram, jogurts, kefīrs, paniņas u.c., izmantot garšvielas (oregano, rozmarīnu, kanēli utml.). Kafiju ieteicams ierobežot līdz 3 tasītēm dienā (bez pievienota cukura, piena vai sīrupiem). Uzturā jāiekļauj pilngraudu produktus (griķus, auzu pārslas, pilngraudu maize). Dārzeņus vēlams uzturā uzņemt gan svaigus, gan termiski apstrādātus ( īpaši- brokoļus un spinātus).

Ir jāizvairās no pārmērīga daudzuma cukura (piemēram, dzerot saldinātus dzērienus), “saliktajiem” taukiem (trans un piesātinātie tauki, kas visbiežāk atrodami gaļas izstrādājumos vai saldumos) un sāls. Alkohola lietošana ir vienīgā pierādītā viela, kas kaitē aknām, tāpēc pacientiem ar aknu slimībām tas ir aizliegts.

Slimībai progresējot, veidojas malnutrīcija- netiek uzņemtas vai uzsūktas nepieciešamās uzturvielas organismā. Ir novērojams svara izmaiņas. Tas var gan samazināties, gan palielināties.

Malnutrīcijas gadījumā ir jāpalielina ikdienas kopējais uzņemto kaloriju daudzums. Maltītes ir jāietur biežāk (3 pamata maltītes un 3 uzkodas) un jāpalielina uzņemtais olbaltumvielu daudzums. Tās nodrošinās muskuļu masas palielināšanos un imunitātes saglabāšanu. Ieteicamais olbaltumvielu daudzums ikdienā ir 90g, taču katram to aprēķina individuāli. Daudz olbaltumvielu satur piena produkti, gaļa, zivs, olas un citi. Piemēram, 100g (viena porcija) pagatavotas gaļas satur 30-35g olbaltumvielas, 1 ola satur 6g olbaltumvielu, 100g vājpiena biezpiens satur 16-18g olbaltumvielu.

Ja rodas aknu encefalopātija vai smadzeņu bojājums, tad ieteicams samazināt dzīvnieku valsts olbaltumvielas (gaļa, zivis, olas, piens, utt) un palielināt augu valsts olbaltumvielu (pākšaugi, tofu, zemesrieksti, utt).

Pirms diētas izmaiņām noteikti konsultējieties ar ārstu, dietologu vai uztura speciālistu.

 

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pacientiem ar hroniskām aknu slimībām”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/2917/download. 2021.
  2. “Major causes of chronic liver disease”. researchgate.net. https://www.researchgate.net/figure/Major-causes-of-chronic-liver-diseases_fig1_319959978. 2021.