Hronisks pankreatīts ir ilgstošs aizkuņģa dziedzera iekaisums. Tas liedz šim orgānam pildīt savas funkcijas, tostarp, uzturvielu uzsūkšana organismā. Rezultātā veidojas uzturvielu deficīts un svara zudums.

Pacientiem ar hronisku pankreatītu ir jāievēro pilnvērtīgs un daudzveidīgs uzturs. Bieži vien pacientiem ir nozīmēti aizkuņģa dziedzera fermentu preparāti, lai uzlabotu uztura sagremošanu. To lietošanas instrukcijas norāda ārsts.

No uztura ir jāizslēdz alkohols. Bieži vien tas ir slimības cēlonis. Izvēloties dažādus produktus ir jāpievērš uzmanība šķiedrvielu daudzumam. Pacientiem ir jāsamazina dienas uzņemtais šķiedrvielu daudzums, jo tās var palielināt svara zudumu, kavēt ar uzturu uzņemto uzturvielu uzsūkšanos un aizkuņģa dziedzera fermentu preparātu darbību, kā arī veicināt vēdera uzpūšanos.

Ieteicams uzturā lietot vārītus un termiski apstrādātus produktus, piemēram, graudaugus (baltie rīsi, auzu pārslas, utml.), vārītus kartupeļus, gaļu un citus. Produktus var arī pagatavot tos tvaicējot, sautējot vai citādi, neizmantojot lielu daudzumu eļļas.

Ir jāizvairās lietot uzturā pilngraudu produktus, jo tie ir bagāti ar šķiedrvielām un ēdieniem, kas gatavoti, izmantojot daudz pievienoto taukvielu, kā, piemēram, frī kartupeļi, ceptas kotletes, utml. Nav ieteicams uzturā lietot gāzētus dzērienus, šķiedrainus dārzeņus (kāposti, brokoļi, kukurūza, ķirbis u.c.), pākšaugus, riekstus, žāvētus augļus, gaļas izstrādājumus (desas, sardeles) vai ceptu, kūpinātu, žāvētu gaļu. Jāpiemin, ka jāizvairās arī no asiem, trekniem ēdieniem.

 

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pacientiem ar hronisku pankreatītu”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/2920/download. 2021.
  2. “Chronic pancreatitis: Overview, Investigatiom and Treatment”. drchiragthakker.com. https://www.drchiragthakkar.com/chronic-pancreatitis-pancreatic-stones-overview-investigation-and-treatment-ahmedabad-gujarat-india/