Stoma ir mākslīgi izveidota tievās vai resnās zarnas atvere uz vēdera virsmas. Tā ir viedota ķirurģiskas operācijas laikā pēc zarnu daļas izgriešanas. Ir dažādi stomas veidi atkarībā no tās novietojuma. Ja stoma atrodas uz resnās zarnas, to sauc par kolostomu, bet, ja tā atrodas uz tievās zarnas, to sauc par ilostomu.

Neatkarīgi no stomas veida, pacientiem 6-8 nedēļas pēc operācijas ir ieteicams ievērot diētu ar samazinātu šķiedrvielu, tauku un asu garšvielu saturu. Kā arī ir nepieciešams sekot stomas daudzumam. Normāli, tiem vajadzētu būt 800-1200ml diennaktī. Pirmajās nedēļās pēc operācijas, ir ieteicams nelietot augļus (izņemot banānus).

Izvēloties pārtikas produktus, noteikti ir jāpievērš uzmanība šķiedrvielu daudzumam. Piemēram, rafinētos graudaugos šķiedrvielas ir mazāk kā pilngraudu produktos, tāpēc tos ir ieteicams lietot atlabšanas laikā.

Olbaltumvielas veicina atlabšanas procesu, tāpēc tās ir ieteicams iekļaut katrā ēdienreizē. Labi olbaltumvielu avoti ir, piemēram, liesa gaļa un saldūdens zivis, olas, piens (ar tauku saturu līdz 2,5%), vājpiena kefīrs, un citi.

Atlabšanas laikā noteikti ir jāizvairās no alkoholiskiem, gāzētiem, saldinātiem dzērieniem (kvass, limonādes, saldinātas sulas un citiem). Tie var pastiprināt caureju un palielināt stomas maisa satura tilpumu.

Pacientiem ir jānovēro kuri produkti izraisa nepatīkamus simptomus (gāzes, vēdera aizcietējumus, caurejas un citus).

Visbiežāk caureju var izraisīt dažādi dzērieni, kāposti, daži dārzeņi (plūmes, brokoļi, ziedkāposti un citi), asi ēdieni utml. Lai to mazinātu var lietot negatavus banānus, vārītus rīsus un kartupeļus, ābolu biezeni, makaronus, baltmaizi, dabīgs jogurts, siers, olas.

Aizcietējumu var izraisīt vārīti kartupeļi, makaroni, rīsi, konditorejas izstrādājumi, negatavi banāni, cepta gaļa vai zivs un citi. To var mazināt, uzņemot produktus, kas ir  bagātāki ar šķiedrvielām. Piemēram, augļi, augļu sulas, pupas, pilngraudu produkti, dārzeņi, kofeīnu saturoši dzērieni, u.c.

Vēdera uzpūšanos var izraisīt daudz un dažādi produkti (maize, sīpoli, kāpostu dzimtas dārzeņi, žāvēti augļi, redīsi, bietes, pākšaugi, olas un citi). To var kavēt produkti, kā, piemēram, jogurts, biezpiens, ķimeņu vai fanheļa tēja, dzērvenes.

Nelietojiet produktus, kas var potenciāli bloķēt stomas izeju, piemēram, šķiedrvielām bagātus dārzeņus, augļus, ogas (vīnogas, ķirši), sēnes pākšaugi un citi.

Papildus šiem uztura ieteikumiem, pacientiem ir jāpiedomā pie ēdienreižu ieturēšanas un to skaita. Ieteicams ēst 4-6 reizes dienā, nelielām porcijām un dzert vismaz 8 glazēs šķidruma dienā. Ēšanas laikā ir jāsēž taisni un kārtīgi jāsakošļā ēdiens.

Beidzoties atlabšanas periodam un uzlabojoties pašsajūtai, var pakāpeniski palielināt šķiedrvielu daudzumu ēdienkartē un lietot jaunus produktus. Protams, arī tad ir jāvēro pacienta organisma reakciju pret uztura izmaiņām. Tiklīdz kāds no produktiem veicina nepatīkamus simptomus- tas ir jāsamazina.

 

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pacientiem ar stomu”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/2926/download. 2021.
  2. “Ostomy”. intermountainhealthcare.org. https://intermountainhealthcare.org/services/wound-care/wound-care/conditions/ostomy/