Žultspūšļa galvenā funkcija ir ražot un uzkrāt žulti. Šis šķidrums veic taukvielu, taukos šķīstošo vitamīnu šķelšanu un uzsūkšanos. Lielākajai daļai pacientu pēc žultspūšļa izgriešanas nav jāievēro īpašas diētas, jo bez šī orgāna gremošanas procesi var noritēt netraucēti. Taču dažiem pēc operācijas rodas sūdzības. Žultspūšļa izņemšana var izraisīt žults izdalīšanos tievajās zarnās, kas savukārt var izsaukt pacientiem caureju. Šādā gadījumā ir jāsamazina uzņemtais tauku daudzums uzturā, jo tie veicina gāzu veidošanos un šķidru vēdera izeju.

Lai veicinātu atlabšanas procesus, ēdiet mazām porcijām, 5-6 reizes dienā, vēlams noteiktos laikos. Tas pastiprinās žults sajaukšanos ar ēdienu.

Uztura ieteikumi pirmās nedēļas pēc operācijas, ja jums ir gremošanas traucējumi.

Izvēloties produktus, pievērsiet uzmanību šķiedrvielu un tauku daudzumam. Ieteicams uzņemt šķiedrvielām bagātus produktus. Lietojot liesus produktus un izvairoties no saceptiem, žāvētiem, sālītiem produktiem, varēsiet novērst nepatīkamus simptomus.

  • Graudaugu produkti, kas ir ar šķiedrvielām bagāti, ir, piemēram, pilngraudu maize, makaroni, brūnie rīsi, auzu pārslas, mieži, griķi un citi. Visi dārzeņi ir bagāti ar šķiedrvielām, taču izvairieties no tiem, kas ir bagāti ar ēteriskajam eļļām (redīsi, sīpoli, ķiploki) un skābeņskābi (spināti, bietes).
  • Palieliniet šķiedrvielu daudzumu uzturā, īpaši pievērsiet uzmanību, šķīstošajām šķiedrvielām- dažādi augļi (banāni, nektarīni, bumbieri, utt.), dārzeņi (burkāni, brokoļi, ziedkāposti, utt.), auzu pārslas, rudzi un citi. Ņemiet vērā, ka pārāk liels šķiedrvielu daudzums maltītē var veicināt vēdera sāpes un gāzu veidošanos zarnās. Tāpēc to ir jāpalielina pakāpeniski.
  • Maltītē iekļaujiet liesus olbaltumvielu produktus (liesu gaļu, zivis, vājpiena biezpienu, dārzeņus, augļus, pilngraudu produktus). Pievērsiet uzmanību arī to pagatavošanas metodei. Labāk tos tvaicēt vai vārīt. Izvairieties no to kūpināšanas, stipras cepšanas, grilēšanas.
  • Ieteicams lietot piena produktus ar pazeminātu tauku saturu (0,5%). Piemēram, pienu, kefīrs, jogurts, siers (svaigais siers) un citi.
  • Saldumus var lietot, taču jāvēro, lai to nebūtu par daudz ikdienas uzturā. Izvairieties no konditorejas izstrādājumiem, šokolādes, marcipāna, tortēm un citiem trekniem saldumiem. Vismaz nedēļu pēc operācijas nelietojiet svaigas mīklas izstrādājumus.

Viena no blakus parādībām, ar kuru saskaras pacienti ir caureja. To var izraisīt: kofeīnu saturoši dzērieni un ēdieni, piena produkti, asi, kā arī saldi ēdieni. Ja caureja nepāriet, vērsieties pie sava ārsta, iespējams, jums nozīmēs medikamentus, kas to mazinās. Dažreiz tiek nozīmēti arī vitamīnu preparāti, kas veicina taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos, taču par to lietošanu konsultējieties ar savu ārstu.

Jūs varat iekļaut jaunus produktus savā uzturā pakāpeniski. Galvenais- iekļaujiet ikdienas uzturā ēdienus no visām produktu grupām.

 

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pēc žultspūšļa izņemšanas (holecistektomijas)”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/2950/download. 2021.
  2. “Gallbladder surgery”. healthywa.wa.gov.au. https://healthywa.wa.gov.au/Articles/F_I/Gallbladder-surgery. 2021.