Tievā zarna ir gremošanas sistēmas orgāns, kas sākas no kuņģa vārtiem un beidzās pie aklās zarnas. Šim orgānam ir vairākas daļas- divpadsmitpirkstu zarna, tukšā zarna un līkumainā zarna. Tievās zarnas funkcija ir uzsūkt uzturvielas, vitamīnus un minerālvielas. Divpadsmipirkstu zarnā uzsūcas kalcijs, dzelzs, vitamīni A, B, C, D, E, K. Tukšajā zarnā uzsūcas dzelzs, cinks, varš, fosfors, magnijs, vitamīni A, B, C, D, E, K, folskābe. Līkumainajā zarnā uzsūcas vitamīni A, D, E, K, B12.

Līdzko tiek izgriezta kāda tievās zarnas daļa, atlikušajiem posmiem ir jāpielāgojas, lai varētu turpināt pildīt savu funkciju. Šī procesa laikā var rasties gremošanas traucējumi. Rodas izmaiņas zarnu darbībā- cietākas vai mīkstākas konsistences izkārnījumi, vēdera uzpūšanās, iespējams traucēta minerālvielu, vitamīnu uzsūkšanās un svara zudums.

Uztura ieteikumi, lai veicinātu atlabšanas procesu: ēdiet 6-8 reizes dienā, mazām porcijām, kārtīgi sakošļājot pārtiku. Kad zarnu trakts ir pielāgojies un svars stabilizējies, varat atkal uzņemt 3 galveno maltītes dienā. Ievērojiet, lai jūs nedzertu vairāk kā pusglāzi ūdens ēdienreizes lakā. Pretējā gadījumā, uzturvielas un cukurs neuzsūksies zarnās. Labāk dzeriet 1 stundu pirms un pēc maltītēm. Uzņemiet ēdienu, kas ir ne pārāk karsts, ne pārāk auksts.

Iekļaujiet ikdienas uzturā visas uzturvielas (ogļhidrātus, olbaltumvielas un taukus). It īpaši pievērsiet uzmanību, lai katrā ēdienreizē jūs uzņemtu olbaltumvielas, jo tām ir būtiska nozīme atveseļošanās procesā. Izvairieties no saldumiem, cukuru saturošiem produktiem un šķiedrvielām (īpaši nešķīstošajām šķiedrvielām), jo šie produkti var izsaukt caureju. Stingri ierobežojiet alkoholu un kofeīnu saturošu dzērienu lietošanu.

Centieties gatavot maltītes izmantojot pēc iespējas mazāk taukvielas. Tātad vārot, sautējot, tvaicējot vai cepot ar maz taukvielu daudzumu. Izvairieties arī no izteiktām garšvielām, piemēram, ķiplokiem, sīpoliem, mārrutkiem, čili, graudu pipari utml.

Izvēloties produktus no graudaugu produktus ievērojiet, lai to sastāvā būtu maz nešķīstošo šķiedrvielu. Ieteicamie produkti ir: rafinēto, “balto” miltu produkti, manna, baltie rīsi, makaroni, kuskuss, krekeri, cepumi, baltmaize, sausiņi, auzu pārslas, gatavas “brokastu pārslas” (Corn flakes) u.c.

Līdzīgi arī ar dārzeņiem. Izvēlieties mazāk šķiedrainus dārzeņus, kā, piemēram, burkāni, sparģeļi, spināti, bietes, cukīni, tomāti, kabači u.c. Izvairieties no kāpostiem, brokoļiem, ziedkāpostiem un citiem šķiedrainiem dārzeņiem. Noteikti nomizojiet dārzeņus pirms ēšanas.

Uzņemot augļus, ievērojiet, lai tie ir mīksti, bez mizas vai sēklām. Piemēram, banāni, gatavas aprikozes, melone, nektarīni, persiki un citi. Arī augļu un dārzeņu sulas ir ieteicamas jūsu uzturā.

Lai izvairītos no lieku tauku uzņemšanas, izvēlieties ikdienā liesu gaļu, kas ir pagatavota tvaicējot, sautējot vai gatavota mazā taukvielu daudzumā. Tāpat arī ar zivīm- izvēlieties saldūdens zivis (asaris, karpa u.c.), kas pagatavotas ar maz taukvielām vai sautējot, tvaicējot.

Ikdienā lietojiet piena produktus ar samazinātu tauku saturu. Piens, kefīrs, jogurts, biezpiens, paniņas, svaigais siers un citi. Izvairieties no piena produktiem, kas satur sēklas vai riekstus.

Ir nepieciešams izvairīties no saldumiem ikdienā, taču, ja ir vēlme, cukuru var aizvietot ar stēviju un pievienot to produktiem. Kategoriski nelietojiet saldinātājus: sorbitolu, ksilitolu, mannitolu.

Ja jums rodas kādas problēmas pēc operācijas (caureja, vēdera pūšanās, aizcietējumus vai citi), informējiet savu ārstu. Iespējams, jums izrakstīs speciālus medikamentus. Šādas problēmas var izraisīt arī konkrēti pārtikas produkti. Vērojiet savas sajūtas un tiklīdz kāds no produktiem izraisa problēmas, neēdiet to pāris nedēļas, bet pēc tam mēģiniet to atkal iekļaut ēdienkartē.

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pēc taisnās zarnās operācijām”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/2944/download. 2021.
  2. Medical gallery of Blausen Medical 2014“. blausen.com. https://doi.org/10.15347/wjm/2014.010