Aizkuņģa dziedzeris izdala ķīmiskas vielas, kas šķeļ uzturvielas. Papildus tam, šis orgāns izdala hormonu- insulīnu, kas regulē cukura līmeni. Akūts pankreatīts ir aizkuņģa dziedzera iekaisums. Tas var rasties, ja orgāna izdalītās ķīmiskās vielas nevar nokļūt divpadsmit pirkstu zarnā kāda iemesla dēļ.

Par cik viens no akūta pankreatīta cēloņiem ir pārmērīga alkohola lietošana, tāpēc to aizliedz lietot uzturā.

Pirmo nedēļu ieteicams ierobežot nešķīstošo šķiedrvielu daudzumu (klijas, kāposti, rieksti, mandeles, sīpoli, paprika, augļi, sēnes, u.c.). Sākotnējā atlabšanas periodā (visbiežāk daži mēneši) ir jāsamazina uzņemtais tauku daudzums. Ieturiet maltīti 5-7 reizes dienā, bet mazām porcijām, rūpīgi sakošļājot ēdienu. Ieteicams piedomāt pie ēdiena temperatūras- tam nevajadzētu būt ne pārāk aukstam, ne karstam. Izvairieties no ceptiem vai žāvētiem ēdieniem Lai ēdienu izdaiļotu ar papildus garšām un smaržām, pievienojiet tam garšvielas (timiānu, rozmarīnu, u.c.) un garšaugus (dilles, pētersīļi, u.c.).

Ieteicams produktus sautēt vai vārīt. Tādējādi, saglabāsiet vairāk produkta uzturvielas un neizmantosiet tik daudz papildus taukvielas. Izvairieties no trekniem, fritētiem ēdieniem, kā arī no produktiem, kuri ir nenogatavojušies (augļi) vai rūpnieciski apstrādāti (gaļas konservi, desas, konservētas zivis, u.c.). Kādu laiku ieteicams izvairīties arī no pākšaugiem, jo tie satur daudz nešķīstošo šķiedrvielu.

Lietojiet graudaugus, kā, piemēram, maizi, biezputru, makaronus. Kartupeļus ieteicams vārīt, vai pagatavot biezputrā. Izvēlieties dārzeņus, kuriem ir mazs daudzums nešķīstošo šķiedrvielu daudzums (burkāni, jaunie kolrābji, ziedkāposti, tomāti, zaļie lapu salāti). Ieteicams izvēlēties sezonālos, gatavus augļus. Uzturā lietojiet liesas gaļas vai meža dzīvnieka gaļas, kas ir gatavotas, izmantojot maz papildus taukvielu. Uzturā ieteicams lietot baltās zivis (menca, pikša, u.c.) vai liesas saldūdens zivis (asaris, karpa, u.c.), kas arī pagatavotas izmantojot pēc iespējas mazāku taukvielu daudzumu. Izvēloties piena produktus, pievērsiet uzmanību tauku saturam. Pienam, kefīram, paniņām (0,5%-1,5 % tauku saturs),vājpiena biezpienam (0,5% tauku saturs), sieram (8-15% tauku saturs).

 

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pacientiem pēc akūta pankreatīta”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/2935/download. 2021.
  2. “Acute pancreatitis”. anatomy-medicine.com. https://anatomy-medicine.com/gastroenterology/204-acute-pancreatitis.html. 2021.