Bariatriskās operācijas tiek veiktas personām ar aptaukošanos. Tās mērķis ir svara zaudēšana. Operācijas laikā tiek samazināts kuņģis, tādējādi paātrinot vielmaiņas procesus un mazinot apetīti.

Svarīgi sekot ārsta norādēm un pareizam uzturam pēc operācijas, lai neveidotos uzturvielu deficīts un varētu izvairīties no nepatīkamiem simptomiem (nogurums, caureja, silta dūša, vemšana), kā arī, veiksmīgi noritētu atlabšanas. Ir izstrādāti konkrēti diētas soļi, tomēr jāatceras, ka katram pacientam var būt atšķirīga produktu panesība.

1. Sākotnējais posms- šķidrs uzturs
Uzreiz pēc operācijas ir svarīgi uzņemt šķidrumu. Vēlams negāzētu ūdeni, tēju, atšķaidītu sulu vai kafiju. Ieteicams izvairīties no saldiem un trekniem dzērieniem, ēdieniem. Šķidrums jādzer lēni, maziem malkiem visas dienas garumā.

Uzņemt olbaltumvielas var ar speciālu medicīnisku papilduzturu vai produktiem. Speciālais medicīniskais papilduzturs ir rūpnieciski ražots maisījums dzērienu vai pulvera veidā, kas satur galvenās nepieciešamās uzturvielas (olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus, vitamīnus un minerālvielas). Savukārt, ja vēlaties, olbaltumvielas var uzņemt arī dzerot kefīru, paniņas vai jogurtu bez piedevām ar zemu tauku saturu, kam pievienots piena pulveris.

Diētas pamatprincipi:

  • ēdiet lēni,
  • rūpīgi sakošļājiet ēdienu,
  • nelietojiet šķidrumu kamēr ēdat, kā arī 30-40 minūtes pirms un pēc ēdienreizes,
  • tiklīdz jūtat sāta sajūtu, pārstājiet ēst,
  • neatgulieties uzreiz pēc ēšanas,
  • ēdiet 3-6 reizes dienā (3pamatēdieni un 2-3 uzkodas), neizlaidiet ēdienreizes,
  • dienā uzņemiet vismaz 1,5-2l ūdens, taču dzerot lēni vienā reizē uzņemot nelielu šķidruma daudzumu,
  • katrā ēdienreizē iekļaujiet olbaltumvielu saturošus produktus,
  • izvairieties no cukura un taukiem,
  • izvairieties no saldumu ēšanas,
  • nelietojiet saldus, kalorijām bagātus, gāzētus dzērienus (limonādes, alus, kokteiļi u.c.),
  • lietojiet ārsta rekomendētos vitamīnus un minerālvielu preparātus.

2. Pēc dažām dienām/ nedēļām- pusšķidrais uzturs

  • Pusšķidras putras,
  • biezzupas (var saturēt ne tikai dārzeņus, bet arī maltu vistas gaļu, olu),
  • omlete,
  • viendabīgā konsistencē sablenderēts vājpiena biezpiens ar kefīru,
  • speciāls medicīnisks papilduzturs. 

3. Nākamais posms- mīksts uzturs, kas pakāpeniski pāriet uz parastas konsistences veselīgu uzturu.
 Pakāpeniski var palielināt šķiedrvielu daudzumu uzturā, pievienojot dārzeņus, augļus. Vispirms vēlams uzturu saklenderēt, pēc tam rūpīgi sakošļāt.

Lēnām paplašiniet savu ēdienkarti, pievienojot ēdienus no visām produktu grupām. Jaunu produktu iekļaušana ir jādara pakāpeniski- vienā ēdienreizē, viens jauns produkts. Vērojiet savas sajūtas, ja pēc produkta uzņemšanas pamaniet nepatīkamus simptomus- neēdiet to. Pagaidiet pāris nedēļās, pēc tam centieties to iekļaut ēdienkartē atkal.

Ievērojiet, ka sākotnēji uzturā nedrīkst būt rupjas šķiedras (klijas, graudaugi ar augstu šķiedrvielu saturu, augļu un dārzeņu mizas), termiski neapstrādāti dārzeņi (kāpostu dzimtas dārzeņi), augļi, sēklas, rieksti, sēnes.

Pamatprincipi uzņemot parastas konsistences veselīgu uzturu:

  • Uzņemiet pietiekami daudz olbaltumvielu, lai saglabātu muskuļu masu un imunitāti. Ikdienā tiem vajadzētu būt ap 90g, taču to aprēķina katram individuāli. Olbaltumvielām vajadzētu būt katrā ēdienreizē.

Piemēram, 100g pagatavotas gaļas (30-35g olbaltumvielas), 120g pagatavotas zivs (25-30g olbaltumvielas), 100g vājpiena biezpiens (16-18g olbaltumvielas), 1 ola (6g olbaltumvielas), 250ml glāze jogurta (20-22g olbaltumvielas)

  • Nepieciešams uzņemt arī ogļhidrātus. Izvairieties no vienkāršajiem ogļhidrātiem (saldumi, saldi dzērieni u.c.). Tie palielina cukura līmeni asinīs un var veicināt nepatīkamus simptomus. Labāk izvēlieties saliktus ogļhidrātus (graudaugi, dārzeņi, augļi u.c.), kuri cukura līmeni asinīs paaugstinās pakāpeniski.
  • Tauki (nepiesātinātie) ir jāuzņem ierobežotā daudzumā. Augu valsts nepiesātinātie tauki ir, piemēram, eļļas, avokado, vēlāka periodā rieksti, sēklas. Dzīvnieku valsts nepiesātinātie tauki ir, piemēram, zivī.
  • Nozīmīgi ir uzņemt mikrouzturvielas (vitamīni un minerālvielas). Pēc šīm operācijām bieži vien ir mikrouzturvielu deficīti, kas var izraisīt dažādas kaites (mazasinību, osteoporozi, redzes traucējumus, pazeminātu imunitāti u.c.). Lai no tām izvairītos ir jālieto ārsta ieteikumi un izrakstītie vitamīnu un minerālvielu preperāti (visbiežāk- multivitamīnus, B grupas vitamīnus, kalcija preperātus, folātus, dzelzi u.c.).

4. Ikdienas uzturs pēc atlabšanas perioda
 Lielākā daļa pacientu 6 mēnešus pēc operācijas var atgriezties pie ierastajām ēdienreizēm un pierast pie ikdienas produktiem. Lai sasniegtu operācijas mērķi pēc iespējas labāk, ir jāēd veselīgi un jāievēro uzņemtās enerģijas daudzums (kilokalorijas).

Ikdienā vajadzētu izvairīties no ēdieniem, kuros ir izmantotas daudz papildus taukvielas (cepti, fritēti, trekni ēdieni). Tā vietā izvēlieties ēdienu pagatavot izmantojot vārīšanas vai sautēšanas metodes. Savukārt treknu produktus aizstājiet ar liesākiem (1,5% piens, vājpiena biezpiens, liesas gaļas bez ādas, siers ar zemu tauku saturu u.c.). Arī alkohols un gāzēti, saldināti dzērieni var kaitēt pacientam. Ja vēlaties kaut ko saldu, izvēlieties augļus. 1. mēnesi pēc operācijas blenderējiet tos, bet pēc tam varat mēģināt ēst bez šīs apstrādes.

Pēc operācijas ir iespējamas dažādas blakus parādības (garšu kārpiņu izmaiņas, produktu nepanesamība). Tādā gadījumā, konsultējieties ar ārstu par ēdienkartes izmaiņām.

Viena no blakus parādībām ir Dempinga sindroms (kuņģa ātrās iztukšošanās sindroms). Dempinga sindroms rodas vienkāršajiem ogļhidrātiem ātri nonākot tievajā zarnā, piesaistot ūdeni. Tas izsauc šādus simptomus: vājums, ģībšana, sirdsklauves, vēlme apgulties. Tie parādās 10-30 minūtes pēc ēšanas. Ja rodas šādi simptomi, atgulieties pēc maltītes uz 20-40 minūtēm. Lai izvairītos no nepatīkamajām sajūtām, izslēdziet produktus, kuri satur vienkāršos ogļhidrātus (saldumi, saldi dzērieni u.c.). Samaziniet arī uzņemto ogļhidrātu daudzumu. Šķiedrvielas un olbaltumvielas uzņemiet kā parasti.

Ēdiet lēni un mazām porcijām.

 

Izmantotie avoti:

  1. “Uztura ieteikumi pacientiem pēc bariatriskajām operācijām”. vm.gov.lv. https://www.vm.gov.lv/lv/media/2938/download. 2021.
  2. “Picture of Roux-en-Y gastric bypass an sleeve gastrectomy”. researchgate.net. https://www.researchgate.net/figure/Picture-of-Roux-en-Y-gastric-bypass-and-sleeve-gastrectomy_fig5_319340529. 2021.