Veselīgs uzturs ir viens no priekšnoteikumiem cilvēka veselības saglabāšanai un veicināšanai. Tāpat  veselīgas uztura izvēles ne tikai nodrošina jauno māmiņu ar nepieciešamajām uzturvielām, bet ir pamats augļa attīstībai.

Ēdiet regulāri un ik dienu dažādojiet savu uzturu, ēdienkartē iekļaujot sezonālus produktus no visām pārtikas produktu grupām. Plānojiet savas maltītes un gatavojiet tās mājās. Dienas laikā ēdiet regulāri, vismaz trīs pamata ēdienreizes (brokastis, pusdienas un vakariņas) un starplaikos uzņemiet 2 – 3 nelielas veselīgas uzkodas

Nodrošiniet organismu ar pietiekamu enerģijas daudzumu – grūtniecības pirmajā trimestrī papildus uzņemiet 100 kalorijas, otrajā un trešajā – papildus 300 kalorijas.

Katru dienu uzņemiet vismaz 5 porcijas jeb 500 g dārzeņus un augļus, tai skaitā vismaz 300 g dārzeņus. Izvairieties uzturā iekļaut konservētus, marinētus, sālītus vai lielā tauku daudzumā ceptus dārzeņus. Tāpat izvairieties no nektāriem, sulu dzērieniem vai augļiem un to izstrādājumiem, kuriem pievienots papildus cukurs

Uzturā lietojiet graudaugu produktus, tai skaitā kartupeļus, dienas laikā uzņemot 4 – 7 porcijas, pamatā izvēloties pilngraudu produktus. Lai novērstu vai mazinātu izcietējuma problēmas, kas sievietēm ir aktuālas visā grūtniecības laikā, dienā būtu ieteicams uzņemt vismaz 30 -35 g šķiedrvielu.

Iekļaujiet 3 – 4 piena un piena produktu porcijas dienā, izvēloties produktus ar pazeminātu tauku saturu, bez papildus pievienotā cukura, pārtikas piedevām un augu taukiem.

Regulāri lietojiet olbaltumvielām bagātus produktus – liesu gaļu, zivis, olas, pākšaugus, riekstus un sēklas, iekļaujot 3 – 4 porcijas dienā. Grūtniecības sākumā olbaltumvielu daudzumu ēdienkartē nav nepieciešams paaugstināt, tas ir 0,8 – 1 g uz vienu kilogramu ķermeņa svara dienā. Tomēr sākot ar grūtniecības 2. trimestri ieteicams uzņemt 1,1 g olbaltumvielu uz vienu kilogramu ķermeņa svara dienā.Vismaz vienu reizi nedēļā uzturā lietojiet treknās zivis, piemēram, lasi, reņģes, siļķi, sardīni( tikai termiski apstrādātas).

Samērīgā daudzumā uzturā iekļaujiet taukus. Pietiekami uzņemiet pārtikas produktus, kas satur nepiesātinātās taukskābes, samazinot ikdienas uzturā produktus, kas satur piesātinātos taukus un izvairieties no transtaukskābju saturošu pārtikas produktu lietošanas.

Ikdienas uzturā izvairieties no pārtikas produktiem ar augstu pievienotā sāls un cukura daudzumu. Saldumus, sāļās uzkodas un citus našķus uzturā varat iekļaut atsevišķos gadījumos, piemēram, svētku reizēs. Ar cukuru ir ieteicams uzņemt ne vairāk kā 10% no kopējās uzņemtās enerģijas devas dienā savukārt ikdienas sāls patēriņam nevajadzētu būt lielākam kā 5 g (t.i. apmēram viena tējkarote)

Nodrošiniet organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu ar pilnvērtīgu uzturu un dažādiem pārtikas produktiem. Konsultējieties ar ārstniecības personu par papildus vitamīnu un minerālvielu uzņemšanas nepieciešamību. Īašu uzmanību jāpievērš folskābes, dzelzs un joda pietiekamai uzņemšanai.

Dienā uzņemiet 2 – 2,5 litrus šķidruma, tai skaitā 1,5 litrus tīra ūdens, lietojot to vienmērīgi visas dienas garumā.

Jāpievērš lielāka uzmanība pārtikas drošībai. Izslēdziet no uztura produktus, kas var nelabvēlīgi ietekmēt sievietes un gaidāmā bērna veselību (piemēram, jēla gaļa, jēlas zivis, jēlas olas, nepasterizēts piens un piena produkti), kā arī ievērojiet higiēnas prasības pārtikas produktu uzglabāšanā un pagatavošanā.

Nelietojiet alkoholu grūtniecības laikā, jo tas nopietni kaitē bērna attīstībai un veselībai. Pielāgojiet uzturu ar grūtniecību saistītiem gremošanas traucējumiem, ja tādi tiek novēroti.