Šajās rekomendācijās atrodami uztura ieteikumi pacientiem pēc žultspūšļa izgriešanas. Pacientiem tiek rekomendēts uzturs pēc šķīvja principa, uzturā iekļaut labos taukus un pilnvērtīgus olbaltumvielu produktus,
Šajās rekomendācijās atrodami ieteikumi pacientiem pirmajos 3-6 mēnešos pēc gastrektomijas (kuņģa izgriešanas). Pacientiem tiek rekomendētas regulāras ēdienreizes, uzturā lietojot viegli sagremojamu un termiski apstrādātu ēdienu, uzturā vairāk iekļaut olbaltumvielas un labos taukus un izvairīties no pārmērīgas pievienotā cukura, šķiedrvielu, gāzētu dzērienu uzņemšanas.
Veselības ministrija, pamatojoties uz veselīga uztura pamatprincipiem, kā arī normatīvo regulējumu par uztura normām izglītības iestādēm2 iesaka pārtikas produktu piegādei 1.-4.klašu izglītojamo pusdienu nodrošināšanai nedēļā paredzēt šādus pārtikas produktus, vismaz:
Veselīgs un sabalansēts uzturs ir būtiska pilnvērtīgas dzīves sastāvdaļa jebkurā vecumā, tomēr senior vecumā notiek nozīmīgas izmaiņas – pastiprinās hormonālie procesi, mainās ķermeņa tauku daudzums, kā arī cilvēki kļūst uzņēmīgāki pret dažādām saslimšanām.
Ik dienas dažādojiet savu uzturu. Svarīgi uzturā iekļaut produktus no dažādām produktu grupām, kā arī tos kombinēt ēdienu pagatavošanas laikā. Mūsdienās galvenās pārtikas produktu grupas attēlo, izmantojot tā saucamo šķīvja principu: